Spíš vás bací hrom než zabije terorista: Čísla o válce dobra se zlem

Deník Washington Post si dal tu práci a ponořil se do statistických dat, která ani zdaleka nejsou suchá a nudná. Stačí se jimi prokousat a hned jsme bohatší o informaci, že v USA vyhladoví k smrti 187krát víc lidí než jich zahyne při teroristických útocích. Pro velmoc vedoucí s terorismem válku je to dost bizarní vizitka.

353krát víc Američanů položí své životy za vlast při natírání okapů než při útocích zlých mužů s podomácku vyrobenými bombami – celkem je jich ročně na šest tisíc. Kdo ale zasáhne proti zabijáckým okapům a pošle na ně Obama bezpilotní letadla naplněná barvou?

IMG_20130723_160210

Víc amerických vojáků spáchá sebevraždu než kolik jich padne v boji, čísla o počtu sebevražd u veteránů přitom odpovědná místa hrubě zkreslují směrem dolů. Celkem se ročně zabíjí 35 tisíc Američanů; je 2059krát pravděpodobnější, že se občan USA sprovodní ze světa vlastnoručně než že ho na onen svět pošle zloduch s turbanem napěchovaným dynamitem.

Pravděpodobnost smrti po požití droh postavených mimo zákon je ve srovnání s počty úmrtí po předávkování volně prodejnými medikamenty zcela směšná. Ročně se v USA uchlastá osmdesát tisíc lidí – na následky chybné léčby v nemocnici umře lidí 200 tisíc. Pravděodobnost, že vás v USA zabije váš vlastní doktor je více než dvanácttisíckrát vyšší než že to udělá terorista. Co víc – terorista vás zabije schválně, zatímco felčárek se zmůže jen na ten omyl.

Asi by vás zajímalo kolik že Američanů to v roce 2011, z něhož pocházejí všechna data, zemřelo v důsledku teroristických útoků. Bylo jich 17, slovy sedmnáct. A pak že je statistika nuda.

Leave a comment